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ISSUE:  Can the slide on an eligible Distinguished Semi-Automatic Pistol be 

replaced with one made by a company that did not manufactur the 

pistol ? 
 

This question came about when a competitors slide was damaged and 

had to be replaced in order to use the pistol.  Due to the high cost 

involved in obtaining a slide from the pistol’s manufacturer, the 

competitor asked about replacing the original slide with one made by 

Caspian Arms. 

 

FINDING:  Rule Section 3.1.2 states that “Any accessories, parts, and 

components which are manufactured to duplicate, in materials 

and dimensions, the original as offered by the manufacturer” are 

allowed. 
 

If the replacement slide is of  the same dimensions and is a 

duplicate of the original slide of the pistol as it was made by the 

manufacturer it would be allowed. 
 

It is important to stress that the slide must be a duplicate in all 

features.  Sight cuts, serrations, extractor types, radius, 

slide/barrel length, safety features, and caliber must match the 

original model.   For instance, most replacement slides offered by 

Caspian Arms can be ordered with many different features, such 

as numerous options for the front and rear sight cuts.  If the 

selected options do not match the original slide that came on the 

original pistol the slide change would not be allowed. 
 

Other slide changes, such as changing the rear sight would be 

allowed as long as the sight type is permissible and it installs 

without external alterations, such as changing the sight cut. 
 

It would also be prohibited to change a slide with one of a 

different slide-barrel length to try to make the gun eligible for 

another match type; i.e. you cannot take off a 6”  

slide-barrel combination on a Distinguished Semi-Automatic 

Pistol and replace it with a 5” slide-barrel combination and then 

use it as a Stock Semi-Automatic Pistol.    
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APPLICABLE RULE:   Rule 3.7 governing Distinguished Semi-Automatic Pistols, of the 

2011 Edition of the NRA Police Pistol Combat Rule Book. 
 

 
3.7 Distinguished Semi-Automatic Pistol:  Factory manufactured (catalog item) center-fire semi-

automatic pistol capable of chambering and firing .35 caliber or larger ammunition, or FN 5.7 x 28 
caliber ammunition.  Trigger pull must not be less than 3.5 pounds single or double action.  All 
double action semi-automatic pistols must fire the first shot of every stage double action except at 
the 50 yard line. 

 

Allowed: 
 

1.  Maximum barrel length of 6 inches. 
2.  Any accessories, parts, and components which are manufactured to duplicate, in materials 

and dimensions, the original as offered by the manufacturer. 
3.  Open sights, from any manufacturer. 
4.  Maximum sight radius of 7.5 inches. 
5.  Finger groove and slip on grips. 
6.  Extended magazine well funnel. 
7.  Magazine bumper pads. 

 
Prohibited: 
 

1.  Adjustable front sights. 
2.  Thumb rest. 
3.  Grips/Stocks that are flared at the base. 
4.  Tape on the grip/stock. 
5.  Any substance that results in a sticky surface to the grip/stock or hand. 
6.  Full-length Bo-Mar type ribs on the slide. 
7.  Weighted grips grip panels. 
8.  External trigger stops.  
 

 
 

 


